Nemzetközi költöztetés, Mi az, ami fontos, mi nem?

Költöztetés Budapest prémium szolgáltatás
Költöztetés Budapest prémium szolgáltatás
2019-10-02
Kinézett magának egy új szekrényt? Bútorszállítás Budapesten
2019-12-04

Nemzetközi költöztetés, Mi az, ami fontos, mi nem?

nemzetkozi koltoztetes

nemzetkozi koltoztetes

A csomagok összepakolása nem könnyű, különösen akkor, ha a világ egyik tárjáról a másikra költözünk. Legyen szó munkáról vagy szerelemről a folyamat nem egyszerű, összetett és időbe telik a megszervezése. Sok tényezőre kell gondolni, amikor költözésről beszélünk. Milyen dolgokat vegyünk fontolóra, mielőtt megtesszük ezt a lépését. Mielőtt tonna számnyi ruhát pakolunk össze, érdemes ellenőrizni, hogy az adott országban milyen az éghajlat.

Mi az, amit tényleg magunkkal szeretnénk vinni? Mi az, ami fontos, mi nem? Mit tudunk pótolni? Mivel utazunk? Milyen szállítócéget válasszunk?  Kocsival vagy pedig repülővel utazunk?

Én személy szerint, mikor legelőször költöztem, nem vittem magammal semmilyen különösebb értéket vagy bútorokat. Fogtam egy nagy bőröndöt, összepakoltam a legszükségesebb ruháimat és értékeimet, majd felszálltam a repülőre és neki indultam a nagyvilágnak. Mint mindenki más félelemmel, kétellyel, de bizakodással vágtam neki ennek a kalandnak. Volt egy célkitűzésem, hogy mit szeretnék csinálni, meddig szeretnék maradni. Elég nyögve nyelősen indultak be a dolgok. Aztán egy évből kettő, a két évből 3, a háromból négy lett és azon kaptam magam, hogy hét évet töltöttem el családomtól, barátaimtól távol. Az évek során szinte minden évben költöztem, egyre több és több holmim lett. Megtapasztaltam a jó életet, és elkezdtem költekezni, ruhát, cipőt, táskát. Aztán jöttek a nagyobb darabok. Szekrény, porszívó, mikró a végén azon kaptam magam, hogy egy rakatnyi cuccom van, ami két teherautóba se férne bele. Mondom magamnak: „Most légy okos domonkos? Mit csináljak?” Úgy döntöttem, hogy amit lehet bedobozolok, amit nem azt pedig inkább eladom.

Első teendők

Ahogy már említettem, számtalanszor költöztem már én is, egyik országból a másikba, nagyon sok időt és fejfájást vesz igénybe. A legelső, amit ajánlok, az az, hogy szerezzünk be olyan dobozokat, amik biztosan kibírják az utat. Nem mindegy, hogy milyen állapotban kapjuk meg a csomagunkat. Sajnos én is bele estem abba a hibába, hogy rendeltem olcsó dobozokat és mire megérkezett, darabokban találtam és mind emellett egyes értéktárgyaimat nem egészben kaptam vissza, vagy nem is kaptam meg egyáltalán. Jó tanács! Alaposan csomagoljuk be! Ha ez megvan, meg kell határoznunk egy körülbelüli darabszámot. Nekem mindig van egy elképzelésem az árral kapcsolatban és igyekszem az alapján választani költöztetőt is. Alaposan és körültekintően szoktam a netet böngészni, vagy akár ismerősök által ajánlott szakemberek után kutakodni. Az évek és a tapasztalat sok bizalmatlanságot eredményezett embertásaim felé, bár ezzel szerintem nem csak én vagyok így. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy ha nem egy hivatalosan bejelentett költöztető céget választunk, megüthetjük a bokánkat.

Miért is mondom ezt? Nem egy ismerősömtől hallottam már, hogy értéktárgyaik szőrén-szálán eltűntek. Tenni nem tudunk ez ellen semmit, sajnos felelősségre nem vonhatjuk őket, mondhatnak akármit, ha nem hivatalosan csináljuk. A jobbik eset, ha megkapod a felét és annak felét épségben… Ha netán panaszt is teszel, akkor az lesz maximum a válasz, hogy „sajnáljuk, nem tudjuk mi történt….nem a mi hibánk…” stb. Persze és ki hiszi el ezt a dumát!? Tisztelet a kivételnek. Nem mindenki ilyen, vannak megbízható és becsületes emberek is a világon. Viszont én továbbra is azt vallom, hogy kicsit drágább, de megéri biztosítást kötni érték tárgyainkra így a nap végén nyugodtan fekszünk ágyba, nem pedig azon gondolkozva, hogy vajon megérkezik-e a csomagom? Nem tűnik el semmi?

Hogyan vállaszunk költöztető céget?

A hivatalosan működő nemzetközi költöztető cégek honlapján minden szükséges információt megtalálunk. Egy árkalkuláció segít, hogy pontos összegét kapjunk. Miért is említettem, hogy mindenképp szerezzük be a szükséges dobozokat először? Azért, mert a költöztető cégeknek pontos értékeket kell megadnunk. Fontos, hogy mekkora a doboz mérete, súlya és hogy mit szeretnénk el szállítatni benne. Ez azért is különösen lényeges, mert egy vám ellenőrzésnél, akár el is kobozhatják a nem megfelelően feltűntetett, vagy veszélyes áruk tartalmát. Gondoljunk csak bele, ha elmegyünk a postára, és csak egy kis csomagot szeretnénk feladni. Az első kérdés, hogy hova megy, és mi van benne? Majd „aranyosan és kedvesen” közlik veled, hogy ha nem tudják a pontos tartalmat a csomag kibontásra kerülhet, néhány esetben pedig ki is dobhatják ezeket, hiszen veszély forrás lehet a napjainkban elkövetett terror támadásokból okulva. Az úti cél sem egy utolsó szempont. Minél messzebbre megyünk, annál drágább és azért valljuk be, ha a világ másik végére költözünk, nem mindegy, hogy mindezt mennyi pénzért.

A mai világban az webes felületen kívül a Facebook-on is rendkívül sok információt találunk egy adott cégről. Érdemes nemzetközi költöztetés címszó alatt kutakodni. Én személy szerint így találtam rá, erre a megbízható cégre. Nem csak gyorsan, hanem megbízhatóan és precízen dolgoznak, rendkívül jó és kedvező áron. Nagyon kedvesek és aranyosak, és ami nem utolsó szempont, hogy erős kezek segítenek a néha mázsás dobozok cipelésében. A másik pozitívum, hogy nem kell külön még dobozokért futkározni, tőlük is megrendelhetjük. Több cégnél is érdeklődtem, de mellettük döntöttem. Egy kedves úri ember vette fel a telefont, mindent elmondott a költözéssel kapcsolatban, hogy hogyan fog zajlani, mit érdemes tudni. Majd ezután meg is rendeltem a fuvart. Kellemes elégedettséggel töltött el, mikor az adott időpontra ott is voltak. Jókedvűek voltak és profin végezték a dolgukat! Olyan szolgáltatást nyújtottak, amit bárkinek, bátran ajánlok. Egy karcolás sem esett a dobozaimon, és had, említsem, meg, hogy nem kis távolságról beszélünk. A dobozaimat éppen abban az állapotban és számban kaptam vissza, ahogy odaadtam nekik.

Hasznos tanácsok

Szeretünk mindig mindent az utolsó pillanatra hagyni, de ezt, azért ezt nem kellene. Igyekezzünk azért ne közvetlenül a költözés előtt összepakolni mindent, mert az úgy sem fog menni, és a költöztetők nem fognak ott várni. Én úgy gondolom, hogy mindenki egyértelműen dobozokba pakol, de nem mindegy, hogy hogyan. Ne lógjon ki belőlük semmi, ne tömjük teli, mert a nehéz súly esetén bármikor szétszakadhat. Inkább több dobozba, kevesebbet. Ha nem szeretnéd a fél napodat azzal tölteni, hogy ki kutatod, hogy melyik doboz mit tartalmaz, akkor célszerű feliratozni vagy matricával jelölni, főleg, ha esetleg törékeny. Ruhákat, ágyneműket tegyük inkább előbb zsákba vagy zacskóba. Elég kellemetlen szagot tud bevenni, egy hétig, egy dobozban álló ruha, főleg, ha még egy kis nedvesség is éri. A folyékony és törékeny dolgoknak én extra figyelmet szentelek. Próbáljuk meg a száraz és a folyékony dolgokat külön tenni, egy véletlen baleset során a két elem összekeveredése elég érdekes egyveleget alkothat. Ha bútort is szeretnénk szállítattni az ajtószárnyakat, fiókokat praktikus leragasztani és nem utolsó sorban kipakolni belőle. A be és kipakolásnál nem kellemes érzés amikor „bumm a fejbe” kapjuk az ütést. Egyéb műszaki cikkeknél, mint például a mosógép a vizet leereszteni. Növényeket ne locsoljuk költözés előtt, mert vizet ereszthetnek, amivel tönkre tehetik egyéb értékeinket. Az ilyen apró fortélyokra, a költöztetőm maga is felhívta figyelmemet. Jelentős tapasztalattal bírnak a fiúk, és végtelenül megbízhatóak. Ajánlom őket mindenkinek, aki nemzetközi költözködésben gondolkozik. Nagy terhet vettek le a vállamról! Szó szerint!