Minden, amit a fuvarozásról tudnod kell

Költözetés COVID-19
Költöztetés Járvány idején COVID-19
2020-04-30
Bútorszállításra számos esetben lehet szükségünk
2020-06-30

Minden, amit a fuvarozásról tudnod kell

fuvarozás

Idő és pénz. Miden vállalat tisztában van ezzel. A fuvarozás egyre növekvő igényre reagáló szállítmányozási forma, melynek lényege, hogy mindig minden időben, gördülékenyen érkezzen meg. Mit is jelent ez pontosan? Nézzük meg alaposabban.

Az időben való megoldás a termelékenység folyamatos, gördülékeny szervezését és pontos, mindig időben érkező fuvarozás a fő célja. A legnagyobb előnye, hogy a megrendelő akkor jut hozzá a megrendeléséhez, amikor éppen szüksége van rá.

Hogyan működik a gyakorlatban?

 • Megadni a szállítandó termék paramétereit
 • A fel és lerakodás pontos helyszínét
 • Kapcsolattartási adatok
 • Milyen szállításra van szükség. Ez lehet extra vagy normál

10 egyszerű és könnyű tipp, amit könnyedén beépíthetsz a mindennapos munkafolyamatokba, cserébe sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz a fuvarozás

 1. Minimalizáljuk a fuvarok számát

Az egyik leggyakoribb hiba, a fuvarozás során, hogy az összes felmerülő költséget megpróbáljuk átvizsgálni, a legfontosabb szempontok alapján.

Ma már számtalan logisztikai cég foglalkozik fuvarozással, és ez szinte lehetetlen, a belefektetett energia esetén sem biztosít garanciát arra, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg. Kutatások is azt bizonyítják, hogy a leghatékonyabb, ha kiválasztunk 4-5 megbízót és tőlük kérünk be ajánlatot.

 1. Tervezzünk hosszú távra

Ha sikerült a számunkra legmegfelelőbbet kiválasztani, a fuvarszervezésre, akkor ne engedjük el. A hosszú távú együttműködésnek számtalan előnye van. Az egyik legfontosabb, hogy tisztában leszünk azzal, hogy mit is várhatunk tőlük. Mennyire gyorsan, hatékonyan és persze versenyképes áron megy végbe a fuvarozás. Nem beszélve arról, sem, hogy rengeteg időt megspórolva a keresgéléssel.

 1. Logisztikai folyamatok egyszerűsítése

A hosszú távú együtt működésnek köszönhetően, az idő megtakarításával, a fuvarszervezés sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Ez annak is tudható be, hogy idővel a felesleges tevékenységek elkopnak a folyamatból, ahogy jobban megismerjük a partnerünket.

Célszerű erre törekedni, az időrabló feladatok elhagyásával. Ez vonatkozik az olyan folyamatokra is mint például egy új, gyorsabb csomagolási eljárás vagy árumozgatási módszer megszervezése.

 1. Hatékony raktár működés

Azt tapasztaljuk, hogy rengeteg cégnél a szűk raktár esetében a fuvar szervezés és teljesítés során jelentősen csökkenti a hatékonyságot. Egy olyan cég, ahol rengeteg különféle terméket, állandóan változó mennyiséget kell berendelni, fontos, hogy átlátható rendszert alakítsunk ki. A szervezésben sokat segít a termékek kategorizálása, számítógépes összekötés.

A gyakori problémák közé tartozik a szállítmány fel és le rakodása, amely akár komoly késésekhez is vezethet. A kollégák képzésével, a folyamatok szabályozásával ki lehet küszöbölni. Az is egy hatékony megoldás, hogy ha csak sorra vesszük az időt pazarló tevekénységeket és erre próbálunk meg közösen determinálást találni.

 1. Cégek és vállalatok közötti kommunikáció könnyítése

A gördülékeny és gyors folyamatokhoz a kommunikáció elengedhetetlen, mind cégen belül, mind a beszállítók vállalatai között.

A folyamatok szabályozásában a feladatok precíz kiosztásával működőképessé tehetjük a fuvarozást. A logisztikai partner kiválasztása során érdemes odafigyelni az ügyfélszolgálat és a fuvarszervezésért felelős személlyel folytatott kommunikáció minőségére is.

 1. Mindent digitalizáljunk

Ahogyan már korábban kifejtettük, rengetek időt nyerhetünk, azzal, hogy a logisztikai folyamatokat összehangoljuk. Az első lépése, hogy digitalizáljuk az adatokat, beépítsük a folyamtokba a technológia segítségével.

 1. Fuvarszervezés programok segítségével

Néhány hasznos program segítségével jelentősen csökkenthetjük a fuvarok szervezésére fordított időt. A szoftver átláthatóbbá tesz a logisztikai feladatokat, egy statisztikai program segítségével a fuvarszervezéshez kapcsolódó folyamatokat gyorsíthatjuk fel.

 1. Részletes statisztika a fuvarozás logisztikai folyamatairól

Az eredmények állandó mérése és elemzése elengedhetetlen a fejlődéshez. Ez persze nem csupán a megrendelt és a kiszállított termékekre vonatkozik, hanem olyan mérhető adatok, mint a hatékonyság, a szűk metszetek felkutatása, vagy akár a munkatársak hatékonyságát is mérhetjük.

 1. Fuvarozás megtervezése

A fuvarok megszervezésével rengeteg időt nyerhetünk meg, a folyamatos tervezés során. Itt jön szóba a már említett statisztikai elemzés. Segítségével már hetekre előre meg tudjuk tervezni az útvonalat, így igazán időtakarékos és hatékony rendszerben mehet végbe a fuvarozás.

Elkerülhetjük a váratlan eseményeket, amelyek rengeteg időt vesznek igénybe. Arról nem is beszélve, hogy a tervezésnek köszönhetően a vállalkozás egyéb területei is sokkal hatékonyabban és rugalmasabban működnek.

 1. Elemezzük a hibákat

Az alapos tervezéssel csökkenthetjük a váratlan eseményeket, sokszor előfordulnak hibák. Az igazán hatékony cégeknek persze ez sem jelent akadályt, gyorsan kezelik és megoldják ezeket a problémákat is, utólag kielemzik, így a jövőbeni fuvarozás szervezése gyorsabban történik.

A tippek figyelembevételével, térjünk vissza és emeljük ki az egyik leglényegesebb pontot a partner kiválasztását. Ehhez is szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hiszen ez nem egy olyan folyamat, ami két percet vesz igénybe. Fontos, hogy minden tényezőt tüzetesen átnézzünk ezzel nem kevés időt megspórolva.

 1. Saját szükségletek

Mielőtt neki állunk keresgélni, fogalmazzuk meg magunkban a kérdést, hogy pontosan mire is van szükségünk:

 • Mennyi árut szeretnénk szállítani
 • Milyen határidőn belül
 • Mekkora budget áll rendelkezésünkre
 1. A fuvarozott termék minősége

Mielőtt meg kezdjük a keresést, gondoljuk végig, hogy a termék megkíván egyéb speciális körülményt a fuvarozás során. Ezzel leszűkíthetjük a kört, hiszen nem mindenki foglalkozik olyan cikkek szállításával, amelyek érzékenyek a hőmérsékletre, nagy értékű áruk, vagy külön engedélyhez kötött hulladékok szállításával.

 1. Megbízhatóság

Mindenki számára fontos a megbízhatóság. A nagyobb értékű vagy sürgős fuvarok számára különösen fontos szerepet játszik. A szakmai hírnév és tapasztalat figyelembevételével érdemes választani, valamint, hogy a kiszemelt fuvarozó képviseli-e a minőséget.

 1. Biztonság

Ez épp olyan fontos tényező, mint a megbízhatóság.

 • Képzett szakemberek szervezik- e meg a fuvarokat
 • Profi sofőrok kézbesítik
 • Védett-e a raktár terület biztonsági kamerákkal
 • Kínálnak-e biztosítást a speciális küldeményekre
 1. Nyomon követés

A fuvarokat ma már GPS rendszerrel és egyéb technikai lehetőségekkel látják, így mindig napra készen nyomon tudjuk követni, hogy csomagunk éppen hol tart.

 1. Rugalmasság

Történhetnek olyan váratlan események, amikor egy jármű meghibásodik. Ezeket is mindig meg kell oldani, ezért kulcsfontosságú tényező a rugalmasság.

 • Kommunikáció a központ és a sofőr között
 • Döntés gyorsasága
 • Ügyfél tájékoztatása a felmerülő problémákról
 • Tájékoztatás a csomag várható érkezésének időpontjáról
 1. Kommunikáció a partnerrel

A választás során elengedhetetlen tényező a kommunikáció minősége. Az ajánlat kérés során is oda kell erre figyelni.

 1. A fuvarozás összetettsége

Amennyiben rendszeresen és nagyobb mennyiségen szeretnénk szállítani, fontos, hogy az adott partnernél minden megtalálható legyen egy helyen.

 • Bel és külföldi kiszállítás hétvégén
 • Expressz fuvarok
 • Speciális áruk fuvarozása
 • Készletezés
 1. Hosszú kapcsolat titka

Vajon képes lesz-e az adott vállalat a jövőben is rendszeresen teljesíteni a fuvarokat, és rendelkeznek-e akkora kapacitással, hogy biztosítani tudja a fuvarozás biztonságos, időbeni teljesítését.

 1. Megéri-e több partnerrel kapcsolatban állni?

Könnyedén előfordulhat, hogy az adott cég kedvező áron viszi ki ügyfeleinknek az adott rakományt belföldre, viszont külföldre már túl drágán teljesítené csak. Persze mindenki célja a költséghatékony megoldás, de vegyük figyelembe azt, hogy általában kettőnél több partner nem igen javasolt.

Egy megbízható és professzionális céget szeretnénk megbízni a fuvarozás összetett folyamataival megbízni, akkor érdemes minket választani. A minőségi elvárások mellett, kiemelt felelősséget jelent számunkra a megbízhatóság, mely elengedhetetlen része partnereink sikeres együttműködésének. Teljes mértékben hozzá járulunk partnereink sikeres működéséhez, ezáltal segítve a költséghatékony működésüket.